Skip to content
9 foto's voor mijn side project

De zin van side projects

‘Side projects’ zijn min of meer projecten waaraan je zelfstandig werkt zonder dat er sprake is van een opdrachtgever. Het zijn een soort probeersels, vrije dingen of opdrachten aan jezelf. Side projects zijn niet beperkt tot een bepaalde beroepsgroep, iedere professional kan deze hebben, voor jezelf of in teamverband.

Onder creatievelingen is het een methode die vaak ingezet wordt om je creativiteit te prikkelen en te blijven ontwikkelen. Ondanks dat creatieve geesten meestal prima buiten de gebaande paden kunnen denken en werken, zijn side projects een goede manier om ook écht onconventioneel bezig te zijn. Ook wanneer je vaak met langlopende opdrachten bezig bent, is het prettig om met behulp van je side project, even iets anders te doen.

Eén van mijn eigen side projects

Eén van mijn side projects kun je zien op mijn Instagram account. Zoals iedereen gebruik ik mijn account om kleine stukjes van de wereld om mij heen te laten zien, maar wel leg ik mij een aantal beperkingen op. Beelden die ik post zijn gemaakt met de camera van mijn telefoon, in zwart wit, en focussen op structuur, textuur en compositie. De beelden houden zo het midden tussen figuratie en abstractie. Op deze manier ga ik ‘als vanzelf’ met andere ogen kijken naar de wereld om mij heen. Je kunt Instagram overigens slimmer inzetten voor je marketing door er werk te laten zien, of een kijkje achter de schermen te geven als je aan het werk bent. Voor mij is het dus een medium voor een ‘eigen projectje’.

Zelf een side project beginnen?

Hoe kies je een goed project om naast je werk te doen? De meeste projecten bestaan voor een groot deel uit iets doen waar je zelf plezier in hebt. Daarnaast ben je bezig met activiteiten die je helpen om vaardigheden te ontwikkelen die van pas komen bij je werk. Voor mij geeft fotografie mij plezier in het uitvoeren van het side project. Met de beperkingen die ik mij opleg, ontwikkel ik elke dag mijn vaardigheden als het gaat om het ‘zien’ van een foto. Met dit soort projecten ben je eigenlijk permanent student.

Nieuws per categorie

Back To Top Studio Beeldwerken