Skip to content
Symbolen op een broodzak voor de scheiding van afval

Een ontwerp als afval bekijken

Brood, negen van de tien keer zit het in een plastic zak, soms ook in een papieren zak. De rest van het brood zit alleen in een papieren zak met een plastic venster en dat is niet handig.

Deze verpakking moet het product vast ‘iets meer uitstraling’ geven dan het doorsnee brood. Als consument zie ik geen toegevoegde waarde. De zak scheurt snel in de vriezer en na consumptie blijft een verpakking over die, tsja wat moet je ermee? Op de zak staat een advies in symbolen, papier bij papier, plastic bij plastic. De zak met broodkruimels moet dus opengescheurd worden om dan gescheiden de goede afvalstroom in te gaan. Wat mij betreft is dat niet logisch en een ontwerpfout.

Wanneer tijdens het ontwerpproces een verpakking ook als afval wordt bekeken, zal dat consequenties moeten hebben voor het eindresultaat. Gezien de opdruk van de broodzak was er in dat geval wel het bewustzijn dat de zak na gebruik slechts afval werd. Het resulteerde alleen in een opdruk van twee kleine symbolen. Hoeveel verpakkingen die bestaan uit meerdere materialen, zullen in de juiste gescheiden afvalstroom komen? Ik heb het vermoeden dat het vaak misgaat en zie het ten diepste als een ontwerpfout. Niet om de consument vrij te pleiten, maar omdat ik geloof dat een goed ontwerp er toe doet en menselijk gedrag beïnvloed.

Nieuws per categorie

Back To Top Studio Beeldwerken