Skip to content

Puzzelen als expertise…

Na jaren een beroep uitoefenen, weet je vaak wel waar je kracht en zwakte ligt, wat je leuk vind en waar je juist tegenop ziet. Voor mij is het fotograferen van architectuur en interieur zo’n voorbeeld van werk wat je expertise is geworden en waar je warm voor loopt. Zoeken naar het juiste standpunt, de beste omstandigheden, de goede manier om ruimte in één beeld te vangen met -zeker als het om interieur gaat- de juiste sfeer.

Onlangs fotografeerde ik in opdracht van COARE, het nieuwe interieur van De Gruyterhuis in ’s Hertogenbosch. Een monumentale kantoorvilla, met veel verschillende ruimtes en veelal een eigen karakter. Het lukt bij de meeste ruimtes niet om in één keer het geheel in beeld te hebben, zeker niet zonder vertekening. Daarom maak ik in dit soort werk vrijwel uitsluitend gebruik van een tilt-shift lens. Doordat ik mijn lens kan verschuiven (shift) zonder de camera te verplaatsen, maak ik verschillende foto’s, die in de nabewerking tot één beeld worden samengesteld. Zo blijven alle verticale lijnen mooi recht lopen, heb ik geen vertekening en kan ik meer laten zien dan ‘normaal’ op één foto zou passen.

Om de ruimte en sfeer natuurgetrouw vast te leggen in één plat beeld, leg ik als het ware een puzzel. Het samenstellen van dat perfecte beeld uit soms zo’n negen foto’s zorgt ervoor dat na het fotograferen op locatie nog minstens zo veel werk verricht wordt om dat ene beeld wat ik voor ogen heb, daadwerkelijk tevoorschijn te laten komen. Laat mij maar puzzelen…

Wil je meer zien? Check dan zeker even de portfolio ‘architectuurfotografie‘.

Nieuws per categorie

Back To Top Studio Beeldwerken